Eero 2006

Conspiracy of Shadows -kuva
Tuote:Conspiracy of Shadows
Tekijä:Keith Senkowski
Hinta:20.00 €
Saatavuus:lopussa

Conspiracy of Shadows

Keith Senkowski

CoS on Keith Senkowskin kauhufantasiapeli. Se muistuttaa Burning Wheeliä, Call of Cthulhua ja ylipäätään vakavalinjaista, perinteistä roolipelisuunnittelua. Uudenaikaiset ideat pelaajavetoisista tarinankaarista, abstrakteista konfliktinratkaisuista ja muista vastaavista on rakennettu vankan perinteisen ominaisuus+taito-systeemin päälle.

Periaatteessa Conspiracy of Shadowsin säännöt sopeutuvat vaivatta useimpiin fantasiakampanjoihin, mutta pelin varsinainen vetovoima on sen valitussa aiheessa, salaliitoissa: CoS:n pelinjohtaja luo kampanjan alussa kirjan ohjeiden mukaan salaliiton, jonka synkät tarkoitusperät ja sairaalloiset salaisuudet muodostavat tavallaan kampanjan rungon. Juonien paljastuminen, valheiden purkautuminen päivänvaloon ja sankareiden korruptio syntyvät tavallaan omia aikojaan, kun pelinjohtaja pelaa salaliittoaan ja sen resursseja (kabinettiministereitä? salainen poliisi? hirviöitä? mustaa taikuutta?) pelaajahahmoja vastaan. Mielenkiintoinen näkökulma kampanjan rakenteeseen, en ole aiemmin harkinnut salaliittoa a priori kampanjan runkona, vaan jos olen käyttänyt salaliittoa, se on ollut yksi elementti muiden joukossa ja harvemmin pelin keskiössä.

CoS:n sääntöjärjestelmä on ottanut selviä vaikutteita Dogs in the Vineyardista, Burning Wheelistä ja monista muista lähteistä. Perusmekaniikka on yksinkertainen ja hyvin yleisluontoinen, mutta sarja erikoissääntöjä (pelaajahahmojen "vastarintasolu" ansaitsee tai menettää yhteisiä bonusnoppia keskinäisen uskollisuutensa perusteella, noin esimerkiksi) kohdentaa peliä uskollisuuden, tuomion ja hulluuden teemoihin. Erityisen tyylikäs on "taistelusääntöjärjestelmä", joka käsittelee paavin valtuutuskirjaa ja pertuskaa periaatteessa samalla tavoin.

Minusta CoS ei ole yhtä hiottu kokonaisuus kuin edellä mainittu Burning Wheel, johtuen ehkä pelin laikkuisesta menneisyydestä (myymämme laitos on pelin uusin, Revised-laitos). Valitsen sen kuitenkin omaan aligenreensä eli kauhufantasiaan yli Burning Wheelin, erityisesti jos aion käyttää pelin omaa Eurooppa-tyyppistä fantasiamaailmaa Poliania. Pelisuunnittelija Keith Senkowskin suku on Puolasta, joten hänen fantasiamaailmassaan on virkistävä keski- ja itäeurooppalainen säväys.


Conspiracy of Shadows: Companion

Conspiracy of Shadows: Companion

Conspiracy of Shadows: Companion

Conspiracy of Shadows: Companion

Hinta: 15.00 €

Lisää koriin
Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.