Eero 2011

Happy Birthday, Robot! -kuva
Tuote:Happy Birthday, Robot!
Tekijä:Daniel Solis
Hinta:20.00 €
Saatavuus:vähissä
Lisää koriin:lisää koriin

Happy Birthday, Robot!

Daniel Solis

10-vuotiaille ja siitä ylöspäin suunnattu tarinankerrontapeli, jossa pelaajat noppaavat vuorotellen ja kirjoittavat tulosten perusteella lyhyen tarinan robotin syntymäpäivästä (tai muusta aiheesta). Peli on lähinnä kielellinen, pelaajat laskevat sanoja ja manipuloivat kielioppia ohjatakseen tarinan suuntaa.

Sanottakoon ensin, että tämä on englanninkielinen, lapsille tarkoitettu peli kielenkäytöstä, joten on oikeutettua kysyä että onko tämä ongelma Suomessa. Näppituntumani on, että tämä on täysin pelattava suomeksikin, kunhan joku osaa sen verran englantia että saa opeteltua säännöt opettaakseen ne muillekin. Kirjan kieli on sinänsä yksinkertaista ja selkeää, opettaja-tyypeille suunnattua sillä ajatuksella että peliä saatettaisiin käyttää kouluopetuksessa.

Pelin ideana on, että pelaajat heittävät vuorotellen robottinoppia (d3 jonka sivuina "tyhjä", "ja", "mutta") ja sitten kokoavat lauseita, joissa on sanoja tyhjäksi jääneiden noppien määrän verran. Vasemmanpuoleinen pelaaja saa sitten lisätä lauseeseen sanoja "mutta"-noppien verran, ja oikeanpuoleinen "ja"-noppien verran. Pääpelaaja saa käyttää sanaa "robotti" ilmaiseksi, vasemmanpuoleinen sanaa "mutta" ja oikeanpuoleinen sanaa "ja". Ideana on, että pelaajien pitää säilyttää virkkeen kieliopillisuus muovatessaan sitä, joten peli rohkaisee kielen ymmärtämistä.

Perusrakenteen päällä systeemissä on sitten resurssimekaniikka: pelaaja ottaa kruuna-puolen näyttäviä kolikoita vuoronsa lopussa sen mukaan, montako tyhjää heitti vuorollaan (eli montako sanaa pääsi lisäämään virkkeeseen). Pelaaja voi halutessaan antaa tällaisen kolikon klaava-puoli ylöspäin toiselle pelaajalle, jolloin tämä saa bonussanan käsillä olevaan lauseeseen. Tätä lahjojen antamista rohkaisee se, että peli päättyy jos joku pelaaja nousee 10 kolikkoon, olivat kruunuja tahi klaavoja. Tämä on oikeastaan pelin ydinintressi pelinä: pelaajat voivat rytmittää tarinan loppua antamalla kolikoitaan pois tai jemmaamalla niitä, mikä on tilaisuus harjoittaa edes jonkinlaista kontrollia.

HBR toimii ihan kohtuullisesti peruskirjoitustaitoisten lasten kanssa pelattuna, uskon. Se on kirjoitettu selkeästi ja on kiinnostava teos pelinkirjoitusnäkökulmasta; tuotantoarvot ovat kovat, kuten myös kannet, ja sisäsivut ovat täysväriset. Roolipeli tämä ei ole, eikä luova agenda ole kovin selkeä, koska tarinan yhdessä kirjoittamiselle ei pelissä ole varsinaisesti mitään motivaatiota tai tavoitetta. Kyseessä on ennemminkin leikki joka pyörii kielellisen oivalluksen ilon varassa.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.