Eero 2011

Hell for Leather -kuva
Tuote:Hell for Leather
Tekijä:Sebastian Hickey
Hinta:20.00 €
Saatavuus:runsaasti
Lisää koriin:lisää koriin

Jos kummastuttaa, että miksi meillä on valikoimassamme myös Hell for Leather, joka on ihan eri peli, niin tämä on taas näitä hipsteri-aivopieruja: nämä liki samannimiset pelit ovat seurausta pienestä pelisuunnitteluskabasta nimeltään "one title, two games", joka oli tasan sitä mitä nimessä luvataan. Muuta tekemistä näillä peleillä ei ole keskenään.

Hell for Leather

Sebastian Hickey

Stephen Kingin Juokse tai kuole -romaanin hengessä pyörivä yhden session tarinapeli. Pelaajahahmot ovat tositelevisio-lainsuojattomia, jotka välttelevät hengenvaaraa voittaakseen kisan, tai kenties kääntyäkseen Kanavaa vastaan.

Tämä on periaatteessa tällainen keskitiukasti raamitettu tarinankaariroolipeli esimerkiksi Vuoren velhon tyyliin, eli tiedämme suunnilleen kuinka tarina menee, mutta olemme varsinaisesti kiinnostuneita siitä ketä pelaajahahmot ovat ja mitä valintoja he tekevät ratkaisutilanteissa. Sääntöjärjestelmä tavoittelee erikoisuutta, siinä pinotaan noppia ja sitten heitellään noppia mahdollisimman lähelle pinoa sitä kuitenkaan kaatamatta, eli pientä sorminäppäryyselementtiä on mukana.

Peli on kaikkiaan melko tiukasti orkestroitu, valtaosa tapahtumista on joko pelaajien löyhästi etukäteen hahmottelemia tai pelin sääntöprosessin suoraan määräämiä. Kokonaisuuden keskeltä nousee ehkä keskeisimpänä asiana väkivallan käsittely: kun pelaajahahmot joutuvat ahtaalle ja epätoivoiseen tilanteeseen ylivoimaisen vastuksensa kanssa, selkkausjärjestelmä on lähinnä kiinnostunut siitä, turvautuvatko hahmot väkivaltaisiin keinoihin saavuttaakseen haluamansa. Pelaaja voi määrittää väkivalta-rätinkin hahmonsa suunnittelemille toimille toimintatilanteessa, ja tämä sitten puolestaan ruokkii systeemiä molempiin suuntiin. Selkeästi keskeisempiä kohtauksesta toiseen juoksevia elementtejä tässä.

Peli on tosiaan yhden session väkivallantäyteinen rutistus, joten on sopivaa että se päättyy verrattain dramaattiseen valintaan: lainsuojattomat, Kanavan ahdistamat tositelevisiotähdet joko surmaavat toisensa ohjelman finaalissa tai kääntyvät Kanavaa vastaan ja koittavat tuhota koko sairaan rakennelman. Pelin voi nähdä pitkälti tähän valintaan johtavana pohjustuksena; on joko aika syvällistä tai aika outoa, että valinta vain heitetään tekstissä pöytään eikä siitä edes kommentoida, että kuka sen tekee. Sinänsä ihanteellisesti tässä vaiheessa sessiota pelaajilla on yhteinen näkemys skenaarion sävystä.

Kaikkiaan en ole heti ryntäämässä pelaamaan Hell for Leatheria itse, lähinnä koska se tuntuu vähän raskassoutuiselta suhteessa fiktionsa mittaan ja määrään. Siitä on kyllä tykätty käytännön pelipöydissä, ja systeemi näyttää toimivan, joten en minä tästä kieltäydy jos tilaisuus tarjoutuu pelaamiseen.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.