Eero 2008

In a Wicked Age -kuva
Tuote:In a Wicked Age
Tekijä:Vincent Baker
Hinta:15.00 €
Saatavuus:lopussa

In a Wicked Age

Vincent Baker

Miekka & magia -aiheinen antologia-roolipeli: pelaajat pelaavat lyhyitä, kiihkeitä tarinoita ihmisistä, jumalista ja demoneista, säännöt määräävät miten tarinat risteilevät ja muodostavat laajemman kokonaisuuden. Säännöt ovat yksinkertaiset ja napakat. Pelin skenaarionrakennusjärjestelmä on erityisen oivaltava, se koostuu neljästä "oraakkelista" eli korttipakasta, joista vetämällä kulloinkin pelattavan tarinan elementit koostetaan.

Tuo oraakkelijärjestelmä on ehkä kiinnittänyt eniten huomiota tässä Vincent Bakerin uudessa pelissä: vaikka mukana onkin pelinjohtaja, peli on rakennettu niin, että minkäänlaista etukäteisvalmistelua ei voi eikä pidäkään tehdä; kaikki pelattavan skenaarion rakenteet muodostetaan julkisesti pelaavan ryhmän yhteistyönä pelin alussa - oraakkelista vedetään kryptisiä tarinansirpaleita joista eristetään erilaisia hahmoja, joista pelaajat valitsevat omansa - hahmoille annetaan nopeasti ominaisuusarvot peliä varten ja määritetään näiden motivaatiot, jotka asetetaan toisiaan vastaan. Lopputuloksena on tiukka dramaattinen skenaario, joka ratkeaa helposti yhdessä, lyhyessäkin pelisessiossa. Tai kenties jää ratkeamatta - IaWA ei sinällään välitä yksittäisten tarinoiden ratkeamisesta, oleellista on antologian vyöryminen eteenpäin. Seikkailu ei koskaan jää odottamaan toista sessiota, se ratkeaa tässä ja nyt. Tunnelma on hyvin samanlainen kuin vaikkapa Conan-novellikokoelmassa.

Sääntöjärjestelmän ydinoivallus on niin yksinkertainen, että sen voi selittää tässä: jos pelaajahahmo päätyy selkkaukseen itseään voimakkaamman hahmon kanssa, heikomman hahmon nimi pannaan "velkakirjaan", joka on luettelo hahmoista jotka ovat tähän tilanteeseen joutuneet. Kun uutta skenaariota myöhemmin rakennetaan, velkakirjan ylin nimi viivataan pois ja tämä hahmo jatkaa seuraavassa tarinassa. Muitakin hahmoja voidaan viivata yli jos näiden pelaajat niin tahtovat, mutta jos oma hahmosi ei koskaan päätynyt velkakirjaan, no, ehkäpä hän ei ollutkaan protagonistityyppiä? Pelaajat päätyvät siis erityisesti kampanjan ensimmäisissä skenaarioissa pelaamaan kaikenlaisia hahmoja: päähenkilöitä, roistoja, statisteja. Koska pelaajat voivat myös polttaa nimiä velkakirjasta välitöntä etua varten, muodostuu kampanjan todellinen tarina spontaanisti ja ilman suunnittelua niiden hahmojen ympärille, jotka ovat varsinaisesti kiinnostavia. (Tajusin juuri, että tämä muistuttaa enemmän kuin vähän zombipeliä.)

Fiktion puolesta IaWA on tyylipuhdasta miekkaa & magiaa, semmoista assyyrialaissävytteistä. Kampanjan antologia-luonne nostaa vertailukohdaksi ennenkaikkea Robert Asprinin klassisen Varkaiden maailman.

Jos Piruja miehiksi on tuttu lukijalle, niin IaWA vertautuu sääntömekaniikkansa puolesta monella tapaa siihen. Erityisesti tapa, jolla selkkaukset väistämättä heikentävät hahmoja ja viime kädessä poistavat näitä tarinasta on käytännössä samanlainen. Noppamekaniikan yksityiskohdat ovat tietysti omanlaisensa ja sinällään oivaltavat.

Kaikkiaan In a Wicked Agea on helppo suositella kaikille fantasian ja hyvän pelisuunnittelun ystäville. Peli ei ole hirmuisen iso noin sääntöjen määrän puolesta, mutta siinä on valtavasti pelattavaa ja potentiaalia - Vincent kutsuu pelin ytimessä olevaa sääntöjärjestelmää nimellä Anthology Engine, ja siitä onkin jo tehty useita nopeita variantteja eri genreihin.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.