Eero 2009

A Penny for My Thoughts -kuva
Tuote:A Penny for My Thoughts
Tekijä:Paul Tevis
Hinta:15.00 €
Saatavuus:runsaasti
Lisää koriin:lisää koriin

A Penny for My Thoughts

Paul Tevis

Pelaajahahmot ovat menettäneet muistinsa ja osallistuvat Orfisen Instituutin ryhmäterapiaan. Terapian edetessä itse kunkin muisti alkaa palautua hiljalleen. Lopunperin kysymys kuitenkin on – haluatko todella muistaa kuka olet?

Paremmin podcastaajana tunnetun Paul Tevisin peli on vahvasti tätä mindfuck-osastoa, eli siinä on kyse ennenkaikkea kiemuraisesta kerronnallisesta raamista, joka inspiroi juonenkäänteitä ja luo jännitystä. Tavanomaisen alusta loppuun tapahtuvan kerronnan sijaan tarina aukeaa katkelmina ja vahvasti terapeuttisen kehyksen värittämänä monologina; pelin säännöt mahdollistavat kertovan subjektin epäilemisen, ja ainakin itse havaitsen pelin tekstissä enemmän kuin vähän skeptistä etäisyyttä itse terapeuttiseen prosessiin ja Orfisen Instituutin tavoitteisiin. Mutta kuten tohtori Tompkins sanoo, voit parantua vain jos haluat sitä itse ja luotat prosessiin.

Tämän tyyppisellä rakenteellisella tarinankerronnalla on eittämättä yleisönsä. Tässä pitää kuitenkin huomata, että kyse on nimenomaan tarinankerronnasta, eikä välttämättä niinkään tarinan tasolla interaktiivisesta roolipelistä. Vuorovaikutusta pelissä kyllä on runsaasti, mutta se tapahtuu kehyskertomuksen tasolla, kun pelaajat kuulustelevat toisiaan ja houkuttelevat "muistoja" (eli siis kertomusta) esiin; hahmot eivät sinänsä koskaan tee mitään muuten kuin pelaajien monologeissa ja niitä johdattelevissa kysymyksissä, joita muut pelaajat esittävät. Säännöt tuovat tähän ne tavalliset strukturalistiset välineet, eli ne kertovat että milloin kerrotaan, mitä kerrotaan, kuka kertoo ja niin edelleen. Pelin nimeenkin päätynyt pelimerkkimekaniikka näyttäisi sinänsä kyllä toimivalta.

Suurimpana heikkoutena tässä nimikkeessä noin omasta näkökulmastani on vähän sumeaksi jäävä fiktiivinen aihelma; kirjassa on jopa The Bourne Identity -tyylinen agenttivariantti ja se pakollinen lovecraftiaanista mielisairaalaa sivuava variantti terävöittämässä peliä niitä pelaajia varten, jotka tarvitsevat vähän genreä tuomaan draivia muuten vähän omalaatuiseen premissiin.

Jos kuitenkaan tietty kuivakkuus (vielä astetta zombipeliä kuivakkaampi) ei masenna mielikuvitusta, niin pelin suunnittelu on kyllä solidia. Erityisesti pidän pelin loppuhuipennuksesta, jossa jokaisen pelaajan pitää päättää hahmonsa puolesta: haluaako hän muistaa näitä asioita, jotka terapia on paljastanut?


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.