Eero Tuovinen 2006

Burning Empires -kuva
Tuote:Burning Empires
Tekijä:Luke Crane
Hinta:50.00 €
Saatavuus:lopussa

Burning Empires

Luke Crane

Raskas ja yksityiskohtainen avaruusooppera-peli, joka perustuu Christopher Moellerin scifi-sarjakuvaan. Pelin suunnittelija on Luke Crane, joka tunnetaan fantasiahitistään Burning Wheel. Burning Empires käyttää samaa perusjärjestelmää kuin Burning Wheel.

Burning Empiresin maailma koostuu muinaisen imperiumin rippeistä, jotka ovat joutuneet muita elämänmuotoja orjuuttavien Vaylen-symbioottien invaasion kohteeksi. Yksittäinen kampanja kertoo yhden planeetan taistelusta muukalaisvalloittajaa vastaan.

Burning Empiresin maailma koostuu muinaisen imperiumin rippeistä, jotka ovat joutuneet muita elämänmuotoja orjuuttavien Vaylen-symbioottien invaasion kohteeksi. Yksittäinen kampanja kertoo yhden planeetan taistelusta muukalaisvalloittajaa vastaan.

Burning Empires on äärimmäisyyteen viety tuote, mitä tulee tuotantoarvoihin: 650-sivuinen, kovakantinen ja täysvärinen kirja ei salli epäillä ainakaan pelin indie-suunnittelija Luke Cranen itsevarmuutta. Kirja ei myöskään ole erityisen täynnä maailmakuvausta, vaan leijonanosa valtavasta opuksesta omistetaan säännöille: elämänpolkuja, armeijoiden taistelusäännöt, kampanjasäännöt ja muuta materiaalia. Periaatteessa kaikki on yhteensopivaa Cranen fantasiapelin, Burning Wheelin, kanssa, mikä lisää materiaalin käytettävyyttä myös Burning Empiresin puitteiden ulkopuolella.

Isoon kirjaan sopii paljon asiaa: Moellerin sarjakuvien maailma esitellään biologian, teknologian ja yhteiskuntaopin puolesta yksityiskohtaisten sääntöjen välityksellä. Mielenkiintoisesti maantiedettä edustaa kirjassa oikeastaan vain pari sivua kuvauksia ihmisten tähtivaltakunnista, sillä pelin varsinainen ydinajatus on keskittyä yhden planeetan kohtaloon: valtaavatko ihmisaivoihin pesiytyvät madot planeetan, vai onnistuuko välillä hyvinkin pahaa-aavistamaton yhteiskunta sopeutumaan uuteen viholliseen. Tässä kontekstissa yksittäisten planeettojen esittely olisi aika turhaa, ja peli tarjoaakin paljon mielenkiintoisemman mahdollisuuden: kun peli aloitetaan, pelaajat luovat yhdessä planeetan, jolle kampanja sijoittuu. Tarkoitusta varten on pelissä vähän hahmonluontia muistuttava systeemi.

Tärkein ero Burning Empiresin ja Burning Wheelin välillä sääntöjärjestelminä on uuden pelin kampanjarakenne, joka seuraa madonkaltaisten Vaylenien pyrkimystä vallata kampanjan kohteeksi valittu planeetta. Pelaajat luovat pelin alussa joukon "avainhenkilöitä", kuten kenraaleita, aatteellisia johtajia tai rikkaita poliitikkoja, jotka toimivat valloittajien puolella tai näitä vastaan. Itse peli on läpeensä strukturoitu tätä yleistä juoni-runkoa silmällä pitäen: kampanja jakaantuu kolmeen vaiheeseen, jotka kuvastavat Vaylen-valloituksen etenemistä, kun taas jokainen vaihe kestää n. viisi sessiota. Jopa pelisessiot on strukturoitu radikaalina poikkeamana Burning Wheelin astetta perinteisempään meininkiin: kukin pelaaja saa rajatun määrän dialogi-kohtauksia, haastekohtauksia ja niin edelleen, ja näistä sitten koostetaan tarina, vuorotellen pelaajien välillä. Kukin kohtausten sarja huipentuu "manööverin" lopussa selkkaukseen, joka kertoo, miten Vaylen-invaasio etenee. Hahmojen henkilökohtaiset tarinat siis kietoutuvat osaksi planeetan kohtaloa. Mittakaava on eeppinen: kokonaisen kampanjan pelaaminen edellyttää kolmea vaihetta, kukin vaihe noin 5-6 sessiota, kukin sessio 1-3 manöveeriä. Crane siis operoi säännöillä, jotka lyövät yksittäisestä nopanheitosta parinkymmenen session mittaisen kampanjan asteelle asti.

Pelin rikas lisenssimaailmankaikkeus avaruusolentoineen ja teknologiasääntöineen tulee hyvin esille sääntöjärjestelmän ja runsaan kuvituksen kautta; säännöt ovat monipuoliset ja nyanssi-rikkaat; sekä pelinjohtajan että pelaajan roolit ovat hyvin määritellyt ja runsaasti opastetut. Kysymyksessä on siis monella tapaa perinteinen, mutta uudesta pelisuunnittelusta inspiraatiota ammentava jättiteos. Nyt kun vain olisi aikaa pelata tätä...


Bloodstained Stars

Bloodstained Stars

Bloodstained Stars

Bloodstained Stars

Hinta: 20.00 €

Lisää koriin
Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.