Eero 2005

Capes -kuva
Tuote:Capes
Tekijä:Tony Lower-Basch
Hinta:25.00 €
Saatavuus:lopussa

Capes

Tony Lower-Basch

Capes on supersankaripeli, jossa pelaajien hahmot joutuvat todistamaan olevansa voimiensa arvoisia. Pelissä ei ole pelinjohtajaa, vaan pelaajat kontrolloivat toistensa toimia nykyaikaisen sääntöjärjestelmän voimin. Kukin pelaaja voi hallita useampaa hahmoa tarinan tarpeiden mukaan. Peli rohkaisee pelaajia kamppailemaan tarinan suunnasta tosissaan; tässä ei haeta konsensusta, vaan kilpailuhengen valjastamista luovaksi energiaksi. Lopputuloksena on vikkeläliikkeinen ja kipinöivä tulkinta perinteisestä supersankarigenrestä.

Capes on supersankaripeli, joka muistuttaa sääntöjen puolesta Universalista. Pelissä ei ole pelinjohtajaa, vaan sen sijaan kukin pelaaja tuo peliin erilaisia henkilöitä, aloittaa ja lopettaa kohtauksia ja soveltaa sääntöjä yhtäläisesti. Tärkein ero Universaliksen suuntaan on filosofinen: siinä missä Universalis pyrkii konsensukseen pelaajien välillä, Capes edellyttää toimiakseen voimakkaita ristiriitoja. Pelaajilla tuleekin olla näkemys tarinan suunnasta, ja on kaikkien eduksi että erimielisyydet kärjistyvät.

Capesin idea on tasapainottaa valta ja vastuu: supervoimia käyttävät hahmot keräävät "velkaa", jonka poistamiseksi näiden on voitettava sankarillisiin motivaatioihin liittyviä selkkauksia. Selkkauksia häviämällä pelaajat toisaalta keräävät tarinapisteitä, joita voi käyttää useamman hahmon hallitsemiseen, selkkausten aloittamiseen ja ylipäätään pelin viemiseen. Niinpä pelaajan täytyykin tasapainottaa supervoimien käyttäminen ja sankaruus, voittaminen ja häviäminen.

Vaikka Capes on pelattuna melkoisen suoraviivainen, teksti on ärsyttävä luettava ensimmäisellä kerralla. Kirja on suunniteltu enemmän käsikirjaksi kuin oppikirjaksi, joten käsitteitä määritellään isoissa nipuissa ja kokonaiskuvan saamiseen menee oma aikansa. Peli on siis tavallaan "raskaampi" kuin moni muu, suunnilleen yhtä raskas kuin Dogs in the Vineyard tai Nine Worlds.

Toisaalta, pelaaminen on helppoa kun säännöt ovat hallussa. Ja peli skaalautuu hyvin erilaisille vallanjaoille: jos yksi pelaaja haluaa olla pj ja muut pelata lähinnä yhtä hahmoa kukin, se onnistuu melko hyvin. Samoin onnistuu kiivas kamppailu tarinan suunnasta. Kirjan lopussa on pari lukua omistettu pelin strategialle ja taktiikalle, eli oman tarinasi läpiviennille ja selkkausten voittamiselle (ja häviämiselle, mitä sitäkin haluat tehdä silloin tällöin).

Kelle peli sopii: supersankarisarjakuvien harrastajille. Muille pelin konventiot saattavat jäädä vähän vieraiksi. Esimerkiksi hekumointisääntö sanoo, että roistot eivät koskaan varsinaisesti onnistu tappamaan sankareita (tai mitä muita moraalisia rajoja pelaajat haluavatkaan), vaan sen sijaan he hekumoivat sankarin tappiolla ja pitävät monologia kunnes sankari hengähtää ja voittaa tilanteen.


Invasion from Earth Prime

Invasion from Earth Prime

Invasion from Earth Prime

Invasion from Earth Prime

Hinta: 10.00 €

Lisää koriin
Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.