Eero 2006

Covenant -kuva
Tuote:Covenant
Tekijä:Matt Machell
Hinta:20.00 €
Saatavuus:vähissä
Lisää koriin:lisää koriin

Covenant

Matt Machell

Kevyt, 2-3 sessiota kerrallaan syövä verrattain eläytymispainotteinen salaliittotrilleri. Covenant eli liittokunta on muinainen, maailmaa hallitseva salaseura, joka kontrolloi taloutta, politiikkaa ja kulttuuria. He eivät ole mitenkään pahoja miehiä, heillä vain sattuu olemaan joukko kirjoituksia, jotka ennustavat tulevaisuuden. He ovat viettäneet 4000 vuotta luotsaten maailmaa kohti maailmanloppua (siis, Jumalan laskeutumista maan päälle, kaikkien virheiden oikaisemista, jne.), joka ennustettiin vuodelle 2000 jkr.

Peli sijoittuu vuoden 2001 ensimmäiselle neljännekselle. Maailma ei loppunut. Liittokunta on sekaisin. Sinun hahmosi on yksi heistä. Mitä teet, kun ennustukset eivät enää ohjaa tietäsi?

Törmäsin Covenantiin lähinnä sattumalta; osallistuin samaan pelitapahtumaan englantilaisen pelisuunnittelija Matt Machellin kanssa, ja tutustuin peliin osatakseni olla vähän avuksi sen myymisessä. Ensialkuun peli tuntui omaan makuuni liian vapaasti hölskyvältä: pelinjohtaja valmistelee trilleri-tyyppisen skenaarion, pelaajat luovat joitakin salaliittolaisia, ja sitä rataa. Pelissä on näennäisesti huomattavasti vähemmän draamallista kontrollia kuin vaikkapa Polariksessa tai Vuoren velhossa, pari esimerkkiä mainitakseni. En oikeastaan ehtinyt kiinnittää peliin suuremmin huomiota ennen tapahtumaa, totesin vain että se on modernilla selkkaussysteemillä varustettu, mutta muuten melko perinteinen. Vähän kuin Conspiracy of Shadows (jolla silläkin on muuten sattumalta salaliitto-teema).

Juttelin kuitenkin sittemmin Machellin itsensä kanssa, ja luin lisää sääntöjä, jolloin huomasin pelin selkkauksenratkaisussa pari varsin kiintoisaa piirrettä:

Yllä mainitut kaksi piirrettä, jotka on helppo jättää huomiotta jos peliä lähestyy ylimielisesti, tekevät selkkauksenratkaisusta mielekkään, jännittävän prosessin. Pelaajien täytyy koko ajan kysyä, tyytyvätkö he käsillä olevaan tulokseen, pystyvätkö he parempaan (tuloksia muovataan oman hahmon vahvuuksien ja vastustajan heikkouksien perusteella), saattaako vastustaja pahentaa tilannetta omalla vuorollaan, ja niin edelleen. Jos nopat eivät suosi pelaajaa (peli käyttää 6-sivuisia noppia), hän voi aina halutessaan luovuttaa ja julistaa uuden yrityksen toisella tavalla. Tämä kaikki tuottaa varsin toiminnallisen ja jäntevän valintojen joukon pelaajille, kunhan peli ensin etenee siihen vaiheeseen, että hahmoilla on jotakin, mistä kamppailla.

Älyttyäni miten Covenantin selkkauksenratkaisun on tarkoitus toimia ymmärsin myös, miksi pelin muut osat tuntuivat niin "löysiltä" ja epämääräisiltä: pelin tapahtumakaupungin, pelaajahahmojen ja sivuhahmojen luominen antaa perustilanteen, jota pelinjohtajan trilleri (lehtimies on löytänyt vastaansanomattomia todisteita liittokunnan olemassaolosta, arkeologi on löytänyt liiton arkin, kenraali uhkaa aktivoida ydinaseen; trilleritarinoiden peruskamaa) horjuttaa. Pelin kokemusjärjestelmä eli hahmojen uskomukset käynnistyvät kriisitilanteessa, ja itse pelin kärki on nähdä, horjuvatko hahmojen uskomukset heidän maailmansa romahtaessa; pelaaja saa eräänlaisia kokemusbonuksia hahmon menettäessä uskomuksensa, ja kun hahmo on menettänyt kaikki kolme, tämä poistuu pelistä. Hienoa on se, että on aina puhtaasti pelaajan asia päättää, ovatko tapahtumat muuttaneet hahmon vakaumusta. Tämä on hyvin, sanoisinko eläytymisystävällinen piirre.

Vaikka siis onkin varsin eläytymispainotteinen ja perinteikkään sorttinen peli, Covenant osoittautuu myös hyvin harkitusti suunnitelluksi. Ote on selvästi pehmeämpi kuin amerikkalaisilla indie-suunnittelijoilla, kirja muistuttaa ehkä enemmän suomalaisia roolipelejä. Loppupeleissä peli tekee kuitenkin hienon työn semmoisen Tom Clancy -tyylisen trillerin mahdollistamiseksi.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.