Eero 2011

Dreaming Crucible -kuva
Tuote:Dreaming Crucible
Tekijä:Joel P. Shempert
Hinta:10.00 €
Saatavuus:runsaasti
Lisää koriin:lisää koriin

Dreaming Crucible

Joel P. Shempert

Kolmen pelaajan, yhden session sadunkerrontapeli. Yksi pelaajista pelaa lasta, joka päätyy seikkailemaan keijumaassa ja oppimaan jotain aikuistumisesta. Toinen pelaa valon haltijaa, seuralaista joka auttaa lasta tämän matkalla. Kolmas pelaa pimeyden keijua, joka pyrkii pysäyttämään matkan ja viime kädessä varmistamaan, että lapsi jää keijumaahan ikuisiksi ajoiksi.

Tämä Dreaming Crucible on tätä ns. strukturalistista freeformia, eli peli jonka pääasiallinen rooli järjestelmänä on tilata pelaajilta kerrontaa tietyn reseptin mukaan. Pelissä on myös kevyt mekaniikka, joka koskee lapsen kokemuksia ja tapahtumien seurauksia keijumaassa: yksittäisten koettelemusten seurauksena lapsi oppii joko rakentavia tai vääriä asioita, ja viime kädessä kasvaa joko suoraan tahi niin kieroon, että jää keijumaahan muiden luonnonoikkujen kanssa. Sinänsä systeemi toimii, mutta se on tosiaan kevyt, eli tämän pelin kanssa pitää hyväksyä että yllätykset ja nyanssi tulevat pelaajien paneutumisesta peliin.

Tykkään kovasti pelin metodologisesta osiosta, eli pelaamisohjeista; Joel tiivistää siinä osuvasti sen, millaista luovaa asennetta tarvitaan, että tällaisen kevytrakenteisen tarinapelin saa nousemaan maasta. Joelin sanoin: "Say What You See", "Live in the Moment" ja "Lift One Another Up"; oleellisesti en tätä parempaa tiivistä kuvausta ole nähnyt tähän pelilajiin, jossa onnistuminen riippuu rautaisesta fiktion visioimisesta, dramaturgian hylkäämisestä ja sen varmistamisesta, että kanssapelaajat arvostavat ja ymmärtävät sanojasi. Nämä ohjeet menevät kaikkiin peleihin tässä genressä aina Breaking the Icesta lähtien.

Kokonaisuudesta voisi sanoa, että tämä on monella tapaa sellainen millainen ihanteellinen indie-roolipeli minun mielestäni on: pieni, sievä, intiimi, halpa. Tällainen villalangalla sidottu vihkonen sopii hyvin tällaisen pikkupelin fyysiseksi muodoksi. Hintakin on kohdallaan, eli tätä on helppoa suositella strukturoidun freeformin ystäville ja kelle hyvänsä, joka diggaa Books of Magicin, Narnian ja tsiljoonan vastaavan kasvutarinafantasian tapaisesta tarinankerronnasta.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.