Eero 2004

Elfs -kuva
Tuote:Elfs
Tekijä:Ron Edwards
Hinta:15.00 €
Saatavuus:vähissä
Lisää koriin:lisää koriin

Elfs

Ron Edwards

Ron Edwardsin (Sorcerer; Forge; GNS) toinen peli! Siinä missä Sorcerer oli rakentava ja vallankumouksellinen katsaus nykyaikaiseen kauhuroolipeliin, on Elfs jotakin aivan muuta: armoton potku persuuksiin vanhalle D&D-traditiolle, peli joka soveltaa viimeisintä pelisuunnittelua kevyen, hauskan ja tarkoituksenmukaisen pelikokemuksen luomiseen. Luolastot eivät ole olleet näin hauskoja sitten Tunnels & Trollsin. Täysin yhteensopiva vanhojen D&D-moduulien kanssa, jos et välitä pienestä virittämisestä. Hienosti sanottuna Elfs ja Vincent Bakerin kpfs muodostavat dekonstruktiivisen roolipelisuunnittelun ytimen; molemmat ottavat kohteekseen instituutioksi muodostuneen pelin ja vääntävät sitä, kunnes se näyttää joltakin aivan muulta.

Elfsissä pelaajat ottavat roolin ahneina, lapsellisina tonttuina, jotka kiertävät fantasiamaastoja ryöstellen ja tappaen hirviöitä. Perus-D&D-asetelma, siis. Erottava tekijä on se, että Elfs on lähtökohtaisesti huumoripeli. Tässä lajeista vaikeimmassa se on varsin onnistunut, ainakin jos siedät kaoottista kreisikomediaa.

Avainmekanismit pelissä korostavat hallittua sattumaa ja rohkaisevat pelaajia olemaan luovalla tavalla hauskoja. Noin esimerkinomaisesti loitsiminen: kullakin loitsulla voi olla useampi kuin yksi vaikutus, ja usein useammat vaikutukset heitetään nopalla. Joskus systeemi voi heittäytyä hyvinkin inspiroivaksi, kun hahmon ja pelaajan pyrkimykset jakaantuvat kahtaalle.

Sinänsä Elfs on siis melko hioutunutta komediaa, lähinnä D&D:n kustannuksella. Sillä on kuitenkin kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä niin sanotusti itseään kiinnostavamman. Toinen on sen suhde D&D:hen ja toinen ovat sen "aikuiset" teemat.

Iso etu pelille on se, että vaikka se parodioi D&D:tä, se on aito parodiapeli, eikä vain luettavaksi tarkoitettu hassuttelu. On lastenleikkiä ottaa vanha D&D-moduli (tai uusi d20 sen puoleen) ja muuntaa se Elfsiin sopivaksi. Mikä parasta, luolastot ovat yleensä syvällisempiä ja mielenkiintoisempia Elfsissä kuin omassa järjestelmässään. Kokemus- ja varustesäännötkin ovat kaikkiaan paremmat.

Amerikkalaisen yleisön huomio kiinnittyy Elfsissä yleensä kuitenkin sen huumoriin, joka on anarkistista ja menee joidenkin sietokyvyn yli. Esimerkiksi D&D:n asenne (alignment) on korvattu kolmijakoisella järjestelmällä, jossa kukin tonttu on joko anaalinen, oraalinen tai genitaalinen, ja sanat tarkoittavat juuri mitä niiden voi olettaa tarkoittavan. Peliä voi pelata hyvinkin siististi, mutta käytännössä siitä saa eniten irti jos on valmis vähän hassuttelemaan. Tämä ei tietenkään sovi puritaanisille ystävillemme Atlantin takana (aargh! seksiä! apua!).


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.