Eero 2011

Mars Colony -kuva
Tuote:Mars Colony
Tekijä:Tim C. Koppang
Hinta:15.00 €
Saatavuus:runsaasti
Lisää koriin:lisää koriin

Mars Colony

Tim C. Koppang

Kahden pelaajan, yhden session avaruuseepos: Marsin kansainvälinen siirtokunta on vaikeuksissa, se uhkaa epäonnistua ylipäätään. Sinä olet Kelly Perkins, asiantuntija joka tuodaan pelastamaan kolonia rikollisuuden, teknologisen degeneraation, köyhyyden, ekstremismin ja muiden ongelmien kidasta. Onnistutko, vai onko siirtokunta tuomittu epäonnistumaan? Onko ihmiskunta tuomittu jäämään Maahan?

Tämä on oikeastaan varsin suoraviivainen tikki tämä peli, se on juuri sitä mitä se lupaa. Pelaajat ensin hahmottelevat Mars-siirtokunnan perustuen näkemykseensä Maan nykyisistä ongelmista, sitten rakentavat siirtokuntaa uhkaavat vaarat edelleen nykymaailman aineksia vertauskuvallisesti hyödyntäen, ja lopuksi lyövät päälle poliittisen tilanteen sovittamalla haluamansa todellisen maailman poliittiset puolueet ohjelmineen uusilla nimillä. Lopputulos on klassista scifiä, joka tarkastelee meidän maailmaamme tulevaisuuden suunnalta.

Toinen pelaajista on tosiaan Kelly Perkins, kuuluisa konsultti-analyytikko, kun taas toinen on pelinjohtajamainen Kuvernööri, joka on vastuussa siirtokunnan byrokraattien pelaamisesta ja ongelmien esittelemisestä. Kelly puolestaan rakentaa ratkaisuja siirtokunnan ongelmiin ja noppaa ratkaisujensa onnistumisesta. Mekaanisesti peli on likemmäs simppeli, kyse on voittopisteiden keräämisestä jatkuvaa epäonnistumisen vaaraa vastaan: noppia saa heittää niin kauan kuin haluaa ja pisteitä kerätä, mutta jos heittää ykkösen, niin koko suunnitelma epäonnistuu ja sillä kierroksella keräämänsä pisteet menettää. Kellyn pitää siis tasapainottaa rajallinen pelikierrosten määrä, siirtokunnan ongelmien vakavuus ja epäonnistumisen riski päättäessään, että montako kertaa uhmaa kohtaloa nopanheitossa.

Kaikkiaan peli vie jokusen tunnin, huipentuen Kelly Perkinsin lähtöön virkakauden päätteeksi. Pelaajat muodostavat tässä vaiheessa epilogin yllättävän vapaamuotoisesti: ideana on, että peliprosessi on tuottanut heille selkeän kuvan siitä, millainen tämä Mars-siirtokunta on ja mitä sen haasteet ovat, samoin kuin Kellyn tekemien päätösten pitkän kantaman seurauksista. Sitten vain todetaan, että tuliko koloniasta mitään. Sinänsä selkeä luova draivi pelissä, helppoa miettiä että nappaisiko tämä itse kutakin.

Kuten yllä esitetystä voi päätellä, tämä on melko vaatimaton kooltaan tämä peli niin tekstinä kuin järjestelmänäkin. Itseasiassa hinnassa on kolmannes liikaa, mikä selittyy päätöksellä tehdä kirjasta täysvärinen ja liimasidottu. Nätin näköinen autenttisine Mars-valokuvineen, mutta itse olisin kyllä tehnyt tämän halvemmalla. Itse peli on hyvä ja edustaa kovan scifin harvinaista genreä, joten kyllä tätä suosittelee: jos yllä esitetty vaikuttaa hyvältä, niin tässä sitä saa.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.