Eero 2009

Misery Bubblegum -kuva
Tuote:Misery Bubblegum
Tekijä:Tony Lower-Basch
Hinta:20.00 €
Saatavuus:lopussa

Misery Bubblegum

Tony Lower-Basch

Korttipohjainen pateettinen teinidraamaroolipeli manga-vivahteella. Koululaiset seikkailevat, ihastuvat ja rakastuvat, masentuvat ja suuttuvat ja niin edelleen. Yksi episodi kestää puolisentoista tuntia, mutta pelin voi laajentaa kampanjaksikin vähällä vaivalla.

Ensinnäkin, tuotannon laatu: Tony on itse piirtänyt pelin kortit, ja pidän kuvituksen laadusta kovasti; selkeästi astetta ilmaisuvoimaisempi kuin Capesissa, Tonyn edellisessä pelissä. Toisaalta Misery Bubblegum on Capesin tapainen siinä, että tässäkin sääntömateriaali on aivan karmean sekavaa; peli on yksinkertainen, ja ymmärsin sen itse puolen tunnin opiskelulla, mutta epäilen vähän että se voi hämmentää jos on tottunut vähemmän visualisoimaan pelien rakenteita. Kannattaa reilusti kysyä, jos pelistä ei saa mitään selkoa, sillä tämä on varsin näppärä systeemi monella tapaa.

Itse pelin juttu on yksinkertainen: pääasiallinen korttipakka koostuu erilaisista hahmojen identiteettiä koskevista korteista, joita pelaajat voivat pelata joko numeroarvonsa vuoksi (voittaakseen selkkauksia) tai osaksi hahmoaan, käyttääkseen niitä myöhemmin uusien korttien nostamiseen. Pelinjohtaja tällä välin kontrolloi peliä ennenkaikkea vaihtamalla pelin "vaihetta", eli eräänlaista draamallista moodia, jotka ovat kukin erillisillä korteilla ja jotka vaikuttavat siihen, millä periaatteilla pj saa vetää kortteja. Jännittävää tässä on se, että PJ:n mandaatti on pitää tarina draamallisessa epätasapainossa raamittamalla kohtauksia ja vaihtamalla tarinan moodia, kun taas ratkaisujen hakeminen ja tarinan suunta ovat pitkälti pelaajien käsissä. Joka tapauksessa peli päättyy pakan loppuessa, joten siinä on konkreettinen aikaraja.

Pidän monesta asiasta tässä pelissä, myös sen lisäksi että kuvitus on niin älyttömän sokerista että se aiheuttaa diabetesta. On jännittävää, miten peli seurailee teinianimen genreä ilman, että sääntöjärjestelmä sinänsä missään vaiheessa vetoaa dramaturgisiin sääntömekanismeihin; pelin säännöt eivät jäljittele animea jäljittelemällä animen rakennetta, vaan tosiasiassa pelin tuottama fiktio on sitä mitä on, ilman yritystä toisintaa toista mediaa. Suosittelisin tätä melkolailla varauksetta draamavetoisista tarinapeleistä kiinnostuneille, jos pelin säännöt olisi kirjoitettu yhdeksi vihkoksi tusinan erillisen, pakkaan sekoitetun kortin sijaan. Jos säännöistä kuitenkin saa selvää ja teinidraama nappaa, niin tämä on innostavimpia pelejä aiheesta pitkään aikaan.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.