Eero 2007

Orx -kuva
Tuote:Orx
Tekijä:Raven Daegmorgan
Hinta:20.00 €
Saatavuus:vähissä
Lisää koriin:lisää koriin

Orx

Raven Daegmorgan

Kompakti peli örkkien elämästä. Lyhyt, väkivaltainen elämä, Kohtalo odottaa joka nurkan takana. Saalis pitää sen loitolla, mutta örkeillä on taipumus ryöstää toisiaan siinä kuin muitakin. Horjuva yhteisö pysyy pystyssä vain, kun ryöstösaalista piisaa.

Voimakkaasti mekanisoitu näkemys örkeistä ja örkkeilystä, hauska roolipelattava. Pelinjohtajalla on rajatusti resursseja pelaajahahmojen kiusaamiseen, mutta pelaajat kyllä tuottavat toisilleenkin ihan riittävästi harmaita hiuksia. Peli soveltuu hyvin niin komediaan kuin tragediaankin; örkit ovat varsin monimuotoisia.

Orx on jo useamman vuoden vanha nimike, se oli pelitestauksessa jo joskus viisi vuotta sitten... olen omistanut pelin PDF-version jo erinäisiä vuosia, mutta otin sitä nyt myyntiinkin kun pääsin käsiksi kirjaversioon. Kyseessä on kuitenkin hyvin tehty ja innostava peli, jossa on monenlaisia tilaisuuksia hahmojen väliseen vuorovaikutukseen. Örkit ovat aiheena sillä lailla yksinkertainen juttu, että kuka vain osaa pelata niitä ja hauskaa sanailua piisaa, kun pelaajat röhkivät ja örkkeilevät toisilleen. Seurueesta riippuu, että ovatko örkit traagisia vai koomisia hahmoja; onnettomuutta niiden elämään joka tapauksessa kuuluu, ja paljon.

Sääntöjärjestelmä on selitetty kirjassa varsin koukeroisesti, siinä määrin että mieleen tulee Capes, joka on pahamaineinen vaikeasti selitettyjen sääntöjensä vuoksi. Orx on kuitenkin lopunperin varsin selkeä peli, kun sen lukee läpi ajatuksen kanssa: pelinjohtajalla on pino noppia, joita tulee lisää aina kohtausten välillä, ja näitä noppia sitten voi käyttää haasteiden asettamiseen hahmojen tielle. Haasteet voivat vahingoittaa hahmoja, mutta nämä voivat myös tehdä yhteistyötä tai pettää toisiaan, kenties päästäkseen itse käsiksi Saaliiseen. Saalis on örkkien elämän suola, sillä se pitää örkin viime kädessä hengissä kiperissä paikoissa - mitä enemmän saalista hahmolla on, sitä tärkeämpi hän on, ja sitä epätodennäköisempää on, että hän menehtyy erilaisissa haavereissa.

Oikeastaan paras vertailukohta Orxin tarkoituksen ja tyylin puolesta on Ron Edwardsin Elfs, jonka tavoin tämäkin peli ottaa koomisen, tai ainakin epätavallisen, näkökulman yhteen fantasiaotukseen ja sen elämäntapoihin. Orxissa on monella tapaa kyse myös siitä, että siinä katsotaan fantasiamaailman elämää vihollisen silmin; ehkä pelaajat löytävät örkkien olemassaolosta jonkun tarkoituksen, jos ehtivät Saaliista riitelemiseltään. Kannattaa ainakin kokeilla, jos örkit kiinnostavat.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.