Eero 2005

Polaris -kuva
Tuote:Polaris
Tekijä:Ben Lehman
Hinta:20.00 €
Saatavuus:lopussa

Polaris

Ben Lehman

Polariksessa pelaajat sytyttävät kynttilän ja kertovat tarinan kaukaisesta ajasta, jolloin ihmeellinen kansa asutti vielä maailmaa. Se kansa on kadonnut jo kauan sitten, tuhoutunut omaan Virheeseensä, mutta tarina elää yhä... Polariksessa ei ole pelinjohtajaa ja noppiakin käytetään vain nimeksi; sen sijaan peliä ohjaa kiehtova väittelyjärjestelmä, joka hallitsee neuvottelua tarinan etenemisestä. Peli tuottaa erittäin luotettavasti taianomaisia, koskettavia tarinoita jään ja tähtivalon kansasta, jota ei enää ole.

Vuoden -04 Iron Game Chef oli erittäin korkealaatuinen kisa, minkä näkee jo siitäkin, että kaksi kisan peliä on nyt vuotta myöhemmin julkaistu valmiina, kokonaisina roolipeleinä. Toinen on The Mountain Witch, toinen tämä Ben Lehmanin Polaris.

Polaris on pelinjohtajaton tarinankerrontapeli jään ja tähtien ritareista, jotka puolustavat satumaisen valtakunnan raunioita demoneilta, jotka kansakunnan oma ylpeys herätti. Pelin sadunomainen kirjoitustyyli on keskeinen osa kokemusta, ja säännöt pyrkivät luomaan saman tunnelman myös itse pelikokemukseen. Esimerkiksi jokainen pelisessio aloitetaan rituaalinomaisilla sanoilla "Kauan sitten maailman huipulla ihmiset kuolivat..." Ja kun pelaajahahmo esitellään: "... mutta toivo ei ollut vielä mennyt, sillä [hahmo X] kuuli vielä tähtien laulun." Kaunista ja pelottavan voimakasta.

Polariksen ytimessä on erikoinen tapa, jolla tehtävät jaetaan pelaajien välillä. Jokaisella pelaajalla on neljä tehtävää: hän on oman hahmonsa Sydän-pelaaja, vastapäisen pelaajan hahmon Erehdys-pelaaja, oikeanpuoleisen pelaajan Uusikuu ja vasemmanpuoleisen Täysikuu. Sydän pelaa hahmoa; Erehdys pelaa demonisia voimia, jotka asettuvat ritaria vastaan; Uusikuu pelaa naispuolisia sivuhahmoja ja hahmon tunnesiteitä; Täysikuu pelaa miespuolisia sivuhahmoja ja hahmon auktoriteettisuhteita. Eli pelaajat ovat toistensa pelinjohtajia erikoisessa sommitelmassa. Kuten kuvitella saattaa, peli toimii parhaiten neljällä pelaajalla.

Sääntömekaniikkaa pelissä on melko vähän (suunnilleen saman verran kuin Piruissa miehiksi). Selkkaukset ratkaistaan erikoisella muodollisella neuvottelulla: pelaajat käyttävät avainsanoja kuten "Pyydät liikaa" tai "Ja niin tapahtui" selvittääkseen Sydämen ja Erehdyksen välillä, mikä tarkalleen ottaen on ritarin kohtalo. Noppaakin heitetään, mutta vain jos pelaaja on valmis vastustamaan vastapuolen vaateita viimeiseen asti.

Pelin teema muotoutuu ritarien tuhoon tuomitusta taistelusta kansansa puolesta. Säännöt pitävät kirjaa ritarin Väsymyksestä, joka kasvaa demonien edetessä hitaasti, mutta varmasti. Jokainen ritari tulee joko kuolemaan tai kääntymään demonien puolelle, kun kiittämätön kansa halveksii hänen uhrauksiaan. Polaris on siis hyvin surullinen peli.

Olin itse Polariksen ensimmäisiä pelitestaajia. Siihen aikaan pelin säännöt olivat vielä melko erilaiset, ja esimerkiksi rituaalisia avainlauseita ei ollut vielä mukana missään muodossa. Jo siinä vaiheessa peliin oli kuitenkin helppo ihastua; toisin kuin monissa indie-peleissä, Polariksessa on hyvin erityinen, hiottu miljöö, joka opastaa pelin kulkua olematta kuitenkaan liian raskas omaksua. Ja Benin lyyrinen, pateettinen kirjoitustyyli on kaunista luettavaa, se innostaa pelaamaan.


Thou Art But a Warrior

Thou Art But a Warrior

Thou Art But a Warrior

Thou Art But a Warrior

Hinta: 10.00 €

Lisää koriin
Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.