Eero 2008

Space Rat -kuva
Tuote:Space Rat
Tekijä:Nathan Russell
Hinta:15.00 €
Saatavuus:vähissä
Lisää koriin:lisää koriin

Space Rat

Nathan Russell

Space Rat: The Jack Cosmos Adventure Game on kevyt, huumoripitoinen avaruusseikkailupeli. Perusideana on, että yksittäiset pelisessiot toisintavat kuvitteellisen viihde-sankari Jack Cosmoksen seikkailuita. Jackin vitsi on siinä, että mies itse on avaruusrotta (siis kirjaimellisesti), mutta naiset ovat hulluna häneen. Pelaajahahmot ovatkin avaruusbimboja, jotka tekisivät mitä hyvänsä, kuten selvittäisivät avaruusseikkailuita, kilpaillessaan Jackin suosiosta.

Space Rat on tosiaan selkeä, kepeä seikkailutarinapeli, jonka pelaamisessa ei ole suuremmin paineita. Sen juttu on houkuttelevassa ja mukavaa tarinointia innostavassa konseptissa: Jack on luonteva ja hauska pelinjohtajan hahmo, ja pelaajien on yksinkertaisesti hauskaa pelata B-elokuvakliseisiin perustuvia Bond-tyttöjä kuten sääntökirjan esimerkkihahmot "Avaruustyttö Cosmarina", "Kissatyttö Kitty" ja "Sotilastyttö Jane". Hahmot ovat yleensä samalla hauskoja pelata, sympaattisia, päteviä, näyttävästi epäonnistuvia ja positiivisia naisrooleja, mikä tekee ihan hyvää myös miesporukoille. Vähän kuin pelaisi tosiaan Bond-tyttöjä komediassa, jossa 007 itse on epäpätevä nahjus ja maailmaa vaivaavat uhat luokkaa superälykkäät apinat ja Siriuksen muukalaiset.

Sääntöjärjestelmän puolesta luokittelen Avaruusrotan virtaviivaistetuksi perinteistä liippaavaksi systeemiksi, vähän kuin Wyrd is Bond. Hahmojen toimia ratkotaan periaatteessa normaalilla kykytarkistusten ja varusteiden ristiinvedolla, jonka systeemin päälle on sitten levitelty pelin kaksi ydinmekaniikkaa, onni ja avaruusrotan suosio. Edellinen on jännä mekaniikka, jossa pelaajahahmot (jotka siis pitkälti pyrkivät rinnakkain ja kilvoitellen ratkomaan Avaruusrottaa kohtaavia ihmeellisiä seikkailuita) voivat luottaa onneensa onnistuakseen näyttävissä suorituksissa, mutta toiset pelaajat voivat hässiä suorituksia komplikaatioiden aiheuttamiseksi. Avaruusrotan suosiossa taas on kyse yksinkertaisista voittopisteistä, jotka jäsentävät peliä sessioiden välillä - paitsi että avaruusrotan suosikki ruukkaa kehittyä kokemuksen puolesta, hän saa Avaruusrotan itsensä jakamattoman huomion ja aloittaa seuraavan session Jackin käsikynkässä, mitä kai voi pitää jonkinlaisena palkintona sitäkin.

Tämän sorttista helppoa, mukavaa pelattavaa soisi suunniteltavan enemmänkin. Harvempi peli pystyy nimenomaan hahmonluontiasiassa tukemaan ja tarjoamaan niin voimakasta konseptia, että pelaajat yleensä ottaen tykkäävät ja ovat innoissaan omasta hahmostaan pelin alusta asti. Tämä on aika kova parannus verrattuna moniin muihin peleihin joissa hahmojen on "pakko olla naisia" - usein kyse on kitkerästä sukupuoliroolikomediasta, eikä tällaisesta kirkasotsaisen harmittomasta avaruusseikkailusta.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.