Eero 2006

Vuoren velho -kuva
Tuote:Vuoren velho
Tekijä:Timothy Kleinert
Hinta:20.00 €
Saatavuus:rutosti
Lisää koriin:lisää koriin

Vuoren velho

Timothy Kleinert

Kurosawa-vaikutteinen samuraidraama. Pelaajat luovat samuraijoukkion, joka nousee pyhälle Fuji-vuorelle tehtävänään surmata vuorta hallitseva noita O-Yanma. Pelin säännöt keskittyvät luottamuksen käsittelyyn, ja pian osoittautuukin että niin rohkealta ja uskolliselta vaikuttanut seurue on täynnä salaisia motivaatioita, epätoivoa, pelkoa ja petturuutta. Vuoren velho on matka ulkoisesta sisäänpäin, kun pelin edetessä pelaajat paljastavat toisilleen hahmojensa salaisuudet.

Vuoden -04 Iron Game Chef oli erittäin korkealaatuinen kisa, minkä näkee jo siitäkin, että kaksi kisan peliä julkaistiin vuotta myöhemmin valmiina, kokonaisina roolipeleinä. Toinen on Polaris, toinen tämä Timothy Kleinertin Vuoren velho.

Vuoren velho on skenaariopeli, jossa pelataan yksi seikkailu. Säännöt voi toki soveltaa omiin tarkoituksiinsa, mutta oletusarvoisesti pelin aiheena on joukko ronineita (isännättömiä samuraita), jotka hyökkäävät Fuji-vuorelle surmatakseen noita O-Yanman. Matkan varrella sotureiden synkkä menneisyys nousee heidän väliinsä, ja pelaajat pääsevät ratkaisemaan epäonnistuvatko he lopuksi keskinäisen luottamuksen puutteen tähden.

Vuoren velhossa on pelinjohtaja ja joukko pelaajia, siltä osin se on melko perinteinen. Itseasiassa pidänkin sitä yhtenä parhaista lukupeleistä roolipelaajalle, jolla on hyvin kapeat käsitykset mahdollisuuksista: seikkailu ja hahmon pelaamisen idea ovat ennallaan, mutta peli soveltaa Forge-peleissä jo vakiintuneita kohtausten leikkaamisen ja kerrontaoikeuden manipuloinnin tekniikoita selkeästi ja hyvin. Mikä tärkeämpää, Tim kirjoittaa näiden perustekniikoiden teoriasta hyvin perusteellisesti, joten peli soveltuu hyvin niillekin joille ajatukset eivät ole tuttuja.

Sama sääntöihin liittyvä perusteellisuus jatkuu myös miljöön ja seikkailun yksityiskohtien käsittelyssä. Kirja on yli 140-sivuinen, joten siihen sopii hyvin katsaus samurai-draaman (chanbaran) genreen. Oikeat puhuttelusanat ja tittelit, japanilainen astrologia, feodaaliset linnoitukset, japanilaisen mytologian hirviöt, ovat kaikki päässeet mukaan. Joten tässäkin suhteessa peli on täysin ymmärrettävä myös aihetta vähemmän tuntevalle.

Vuoren velhon sääntöjärjestelmän ytimessä on luottamus-mekaniikka: PH:t voivat toimia tehokkaasti yksiin vain, jos näiden välillä on luottamusta. Mutta annettu luottamus tekee myös petoksen aina helpommaksi, joten kaikki ei ole niin yksinkertaista. Lisäksi hahmot eivät suinkaan ole yksimielisesti noitaa vastaan, vaan jokaisella on synkkä menneisyys (joka valitaan erityisistä kohtalo-korteista pelin alussa), joka ennemmin tai myöhemmin ajaa hahmot toisiaan vastaan. Silloin annettu luottamus voi osoittautua kuolemaksi.

Pelin skenaarion läpi pelaamiseen menee 2-3 pelisessiota, joten äkkinäinen voisi pelätä sen olevan heikompi hankinta kuin pelit, joita voi pelata useamman kerran. Kaksi huomiota: montako peliä olet ostanut, joita et ole pelannut koskaan? Miksi Vuoren velhoa ei voisi pelata useampaan otteeseen? Sitäpaitsi pelin säännöt houkuttavat soveltamaan niitä mihin tahansa muuhunkin samuraitarinaan. Joku Samurai Champloo menee helposti.


Valid XHTML 1.1Valid CSS!
Webmaster:
Eero Tuovinen

Tekstisisältö on Eero Tuovisen kädestä, graafinen suunnittelu Jari Tuovisen.

Sivut on kehitetty Firefox-selaimen näkökulmasta, käyttäen niin evästeitä kuin Javascriptiä; Internet Explorer brakaa paikoin karmivasti.